23-04-07

Huisdier steeds vaker inzet van vechtscheiding

Actrice Drew Barrymore gaf 'het goede voorbeeld'. Zij wilde wel af van echtgenoot Tom Green, maar niet van hond Flossie.

Scheiden mag dan, ook in dit land, zopas weer iets gemakkelijker zijn geworden, de praktische afhandeling ervan blijft vaak problematisch. Vooral als er huisdieren in het spel zijn. Want volgens de Independent on Sunday vormt de vraag wie er de hond, de kat of de parkiet mag bijhouden steeds vaker een bron van ruzie tussen de partners.

Troeteldier
Tot voor kort waren het hoederecht over de kinderen en, op een wat prozaïscher niveau, het geld, het huis of zelfs de huwelijkscadeaus waarover scheidende partners een conflict uitvochten. Maar in steeds meer gevallen is die rol tegenwoordig weggelegd voor het troeteldier, dat beide partners zo graag zien dat ze er geen afstand van willen doen en er een juridisch gevecht voor over hebben.

Amerikaanse trend
Die trend komt naar Europa overgewaaid vanuit Amerika. Daar geven veel Bekende Amerikanen het voorbeeld, zoals actrice Drew Barrymore, die wel afwilde van echtgenoot Tom Green, maar niet van hond Flossie. Ze won, en dat was niet uitzonderlijk want net als bij kinderen, zijn het ook bij huisdieren de vrouwen die het vaakst aan het langste eind trekken. In meer dan 59 procent van de gevallen kregen zij als enige het hoederecht over Bernard of Minou, terwijl dat voor mannen slechts in 4 procent van de scheidingen zo was (de andere 37 procent kwam neer op een gezamenlijke regeling).

Onderdeel van het gezin
Volgens financieel consulent Grant Tornton, van wie die cijfers komen, wordt een huisdier door beide partners en door de rechtbank beschouwd als een intergraal onderdeel van het gezin, wat nog wordt versterkt door het feit dat stees meer koppels geen kinderen willen en de hond of kat dus beschouwen als een 'surrogaat-kind.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

00:44 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: huisdier, echtscheiding |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.