30-04-07

Droogte is ook nefast voor zwaluwen

Een zwaluwnest bestaat goeddeels uit modder, maar die is nu amper voorhanden.

Door de aanhoudende droogte hebben de boeren- en huiszwaluwen het in ons land moeilijk om hun nesten te bouwen. Een zwaluwnest bestaat voor meer dan de helft uit modder. Maar door de droogte is er momenteel weinig modder. Dat zegt Vogelbescherming Vlaanderen.

"Enkel de zwaluwen die hun nestplaats uitgekozen hebben in de buurt van rivieren en diepe vijvers zullen geen problemen ondervinden, maar door de uitzonderlijk droge aprilmaand is er op andere plaatsen geen modder beschikbaar. Plassen, beken en poelen zijn opgedroogd", zegt Vogelbescherming Vlaanderen.

Door die droogte wordt het voor de boeren- en huiszwaluwen moeilijker om een nest te bouwen. "Zonder modder geen nest, geen eieren en geen jongen", luidt het.

Vogelbescherming Vlaanderen roept iedereen die boeren- en/of huiszwaluwen in de buurt heeft op om kunstmatige modderpoeltjes aan te leggen.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

12:00 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (3) | Tags: zwaluw, droogte, nefast, vlaanderen, vogelbescherming, vogel |  Facebook |

Vijf gewonden door overstekende eendenfamilie

eendenrijEen overstekende eend met jongen heeft zondag op de snelweg A15 bij Sliedrecht een aanrijding met vijf auto's veroorzaakt. Hierbij vielen vier gewonden en een lichtgewonde. Dat meldde de politie.

De eendenfamilie wilde rond 10.15 uur de snelweg oversteken. Een automobilist zag dit gebeuren en trapte op de rem. Hierdoor ontstond een ongeluk waarbij vijf auto's waren betrokken. Vier mensen zijn gewond naar het ziekenhuis overgebracht, een persoon raakte lichtgewond. De snelweg werd na het ongeval afgesloten wegens onderzoek. Het verkeer richting Rotterdam werd omgeleid.

Van de eendenfamilie heeft een kuikentje het ongeval niet overleefd. De overige leden wisten ongedeerd weg te komen.

 

Bron: Tiscali

09:42 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eend, oversteken, snelweg, nederland, sliedrecht, aanrijding, auto |  Facebook |

29-04-07

Netpython geboren in Vlissingen

070429_167165_reticulatus02

De reptielenzoo van Vlissingen heeft er een slang bij. In de dierentuin is een netpython geboren. Waarschijnlijk is het de eerste keer dat een dergelijke wurgslang in Europa uit het ei kuipt. De baby is 80 centimeter lang.

De moeder legde in januari zestig eieren. Twee werden in de couveuse gelegd, een daarvan kwam uit.

De netpython is de langste slang ter wereld, in vrijheid kunnen vrouwtjes ruim negen meter lang worden. De netpython is niet populair bij dierentuinen, omdat het dier snel bijt en binnen enkele seconden een mens kan wurgen.

Netpythons zijn vooral 's avonds en 's nachts actief en de eerste levensjaren brengen ze voornamelijk door in bomen. Verder zijn het uitstekende zwemmers. Naarmate de dieren groter worden, klimmen ze minder. De natuurlijke leefomgeving van de netpython zijn de vochtige wouden van onder andere Indonesië, Maleisië, Thailand, Birma, de Molukken, de Filipijnen, Bali en Java.

 

Bron: Fok

Rog : Vis van het Jaar 2007..

De 'Rog' is door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) uitgeroepen tot Vis van het jaar 2007. VLAM zet elk jaar een bepaalde vissoort in de kijker. Die krijgt dat jaar dan extra aandacht via enkele speciale promotieacties.

 
"En uit de informatie die we bezitten, blijkt dat de rog best nog een duwtje in de rug kan gebruiken", luidt het bij VLAM. Guy Van Cauteren, chef-kok van 't Laurierblad in Berlare, doet een eerste duit in het zakje en ontwikkelde enkele recepten die gebundeld in een folder gratis verkrijgbaar zullen zijn in de vishandel.

Vleugels
In het najaar organiseert VLAM ook een receptenwedstrijd met de rog. Dan wordt op zoek gegaan naar de beroepskok die het lekkerste en origineelste 'vis van het jaar'-recept weet te bereiden. De apotheose van de wedstrijd vindt plaats tijdens de Horeca Expo in Gent.
 
De rog is een platte, grote vis met een lange, puntige staart en fors ontwikkelde borstvinnen, die door kenners 'vleugels' worden genoemd. Het culinaire aspect van de rog draait volledig om die vleugels. Rog is bovendien een magere vissoort, rijk aan eiwitten, vitamine A en mineralen.

Betaalbaar
De meest verkochte rogsoort in Vlaanderen is de stekelrog. De vissoort staat in de top vijf van meest aangevoerde vissoorten in ons land. Vorig jaar bedroeg de aanvoer 1.757 ton. De rog behoort tot slot tot de categorie van betaalbare vissoorten. De gemiddelde prijs van de rog bevindt zich onder de gemiddelde visprijs.
 

28-04-07

Geen post meer omdat postbode bang is van hond

De postdienst van het Amerikaanse Midvale, Utah, weigert de post in een bepaalde buurt nog aan huis te brengen, omdat de postbodes bang zijn voor een gevaarlijke hond. De inwoners kregen twee weken geleden per brief te horen dat er voorlopig geen post meer wordt rondgebracht.

Nugget
In december raakte een postbode gewond door een aanval van een hond, Nugget. "Onze postbode werd verrast door de hond die naar buiten stormde. Toen hij probeerde weg te lopen, struikelde hij en brak daarbij zijn elleboog", zegt postmeester Gene Brackus. Deze maand hebben postbodes nog twee keer moeten vluchten voor het losgeslagen dier.

Slappeling
De eigenaars van Nugget zeggen dat hun hond niemand zou aanvallen of bijten. "Het is de schuld van de postbode. Hij is een slappeling", zegt Rick McGuire, het baasje van Nugget. De postdienst is alvast niet van plan om de ronde te hervatten zolang er geen oplossing komt en de veiligheid van de postbodes niet gegarandeerd is.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Kameel plet baasje

Tijdens het opnemen van een tv-reportage in Amerika in een dierentuin voor exotische dieren, is de eigenaresse van het zogeheten Mini-Akers Exotic Animals in Florida om het leven gekomen. Toen de vrouw – Cathie Ake - in de reportage figureerde met de 4-jarige kameel Polo, gaf het beest haar een trap en stortte zich vervolgens met zijn gewicht van 900 kilo bovenop haar. Donnie Ake, de man van het slachtoffer, denkt dat het dier geprikkeld was door het paringsseizoen. De kameel Polo - die slechts drie weken geleden gekocht was door het echtpaar, zal binnenkort ergens anders worden ondergebracht. Dit verklaarde Donnie tegenover de plaatselijke media. Zijn vrouw heeft volgens hem al veel dieren gered en ze zou dan ook niet willen dat het dier zou worden afgemaakt.

 

Bron: Waarmaarraar

Kat bevalt van puppy

kathondEen Chinese kat lijkt te zijn bevallen van een puppy, meldt Ananova.com. De kat uit het Chinese Zhengzhou kreeg vier babykatjes, waarvan er veel wegheeft van een witte poedel.

Chinezen uit de omgeving lopen de deur plat om de 'hondenkat' te zien. "Hij ziet er heel anders uit dan de andere katjes en zijn mond, neus en poten lijken allemaal op die van een hond", zei eigenaar Zhang Qiming. De staart van het diertje is daarnaast een centimeter korter dan die van de anderen.

De kat had volgens Qiming al eerder kittens gekregen, maar nog nooit een als deze. "Ik laat haar altijd haar gang gaan, om met andere katten te daten en 's nachts buiten te spelen", aldus Zhang.

 

Bron: De Pers