01-05-07

Galapagosschildpad Eenzame George heeft neefje

 
george

Eenzame George, een reuzeschildpad van 90 kilo die al sinds 1972 als enig overgebleven van zijn soort gevangen wordt gehouden, blijkt familie te hebben.

George was ruim 35 jaar de enige in zijn soort
George was ruim 35 jaar de enige in zijn soort

Het Charles Darwin Research Station probeert de schildpad al meer dan 35 jaar te laten paren met schildpadden van een andere soort in de hoop dat met George zijn soort niet helemaal uitsterft. Tevergeefs, George ziet de twee vrouwtjes in zijn hok niet zitten.

Pinta
DNA-onderzoek op het Galapagoseiland Isabela - George woont op Pinta - wijst uit dat hij verre verwanten heeft. Een team van wetenschappers stelt in het tijdschrift Current Biology (niet gratis) dat ze een schildpad op Isabela hebben gevonden die de helft van zijn genen deelt met George.

De ouders van de schildpad moeten een Pinta-mannetje en een Isabela-vrouwtje zijn geweest. Een hele verrassing, zegt Jeff Powel van de Amerikaanse universiteit Yale tegen New Scientist.

In het gebied op Isabela waar het mannetje met Pinta-genen is gevonden leven nog zeker 1.500 andere schildpadden. Best mogelijk dat er een Pinta-vrouwtje tussen zit. De wetenschappers willen daarom veel meer DNA-onderzoek doen naar de schildpadden op Isabela.

 

Bron: Elsevier

23:25 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: george, familie, pinta, galapagosschildpad, schidlpad |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.