21-05-07

Beekse Bergen lonkt naar Bokito

Gorilla Bokito is welkom in safaripark de Beekse Bergen, mocht Blijdorp geen oplossing weten. Dat laat een woordvoerder van het park in het Brabantse Hilvarenbeek maandag weten.

Bokito sprong vrijdag in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam over een gracht van bijna vier meter breed en viel een vrouw uit Zoetermeer aan. Hij sleurde haar enkele meters mee. De vrouw, een vaste bezoeker, werd vermoedelijk door de aap herkend. Ze belandde met botbreuken en bijtwonden in het ziekenhuis.

Beekse Bergen was al bezig om extra eilanden voor mensapen te bouwen. Zo opent het safaripark volgende maand een nieuw verblijf voor chimpansees. Begin volgend jaar zou er plek zijn voor Bokito op een eiland dat volgens de woordvoerder aan de allerlaatste richtlijnen voldoet. Zo ligt er een gracht omheen van minimaal zeven meter breed. 'Daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat Blijdorp niet aan richtlijnen voldeed.'

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) verenigt de vijftien grote dierenparken in Nederland, waaronder Blijdorp, Beekse Bergen en bijvoorbeeld ook Artis, de Apenheul en Avifauna. Een dergelijke verhuizing zou overigens niet voor het eerst zijn. 'Het komt vaker voor dat dieren worden uitgewisseld, maar dat is meestal voor fokprogramma's', zegt een woordvoerder van de NVD.

De commentaren zijn gesloten.