25-05-07

Aantal tijgers in India daalt in rap tempo

De tijgerpopulatie in India gaat hard achteruit. Uit een nieuw onderzoek van The Wildlife Institute of India (WII) blijkt dat meer dan de helft van de katachtigen in de afgelopen vijf jaar is verdwenen.

In vergelijking met de laatste cijfers uit 2002 is het aantal in sommige staten met 60 procent gedaald. Zoals in het centraal gelegen Madhya Pradesh, waarin een van de grootste tijgerpopulaties van India leeft. Volgens het tussentijdsrapport is het aantal dieren in deze staat gedaald van 710 tot 255.

Volgens WII blijkt uit de nieuwe gegevens dat de huidige situatie veel slechter is dan verwacht. De telling uit 2002 zou veel te optimistisch zijn geweest. Het onderzoek is nog alleen maar in een deel van het land verricht en aan het eind van het jaar worden de definitieve cijfers verwacht.

Natuurbeschermers leggen de schuld vooral bij stropers en de snelle urbanisatie door de toenemende bevolkingsgroei. Tijgers worden gestroopt voor hun vacht en hun beenderen. De botten worden gebruikt in traditionele Aziatische medicijnen.

In India leeft ongeveer de helft van de wereld-tijgerpopulatie. Een eeuw gelden leefden nog 40 duizend van de katachtigen op het subcontinent. Aan het begin van deze eeuw waren daar nog maar een kleine vierduizend van over.

21:45 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tijger, india, populatie, uitsterven |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.