28-05-07

Magere melk direct van de koe

Nieuw-Zeelandse wetenschappers hebben koeien gefokt die uit zichzelf magere melk leveren, met een zeer hoog gehalte aan omega-3 en meervoudig onverzadigd vet.

De koeien komen voort uit Marge, een gewone Friesian maar met een genetische mutatie. Het biotechbedrijf ViaLactia, een dochter van zuivelgigant Fonterra, ontdekte het dier bij een grootschalig melkonderzoek in 2001 en kochten het voor 177 euro. Het dier produceert een normale hoeveelheid eiwit in haar melk maar met veel minder vet. Het vet bevat meer onverzadigde vetten. Bovendien zit er veel omega-3 in haar melk.

Haar vrouwelijke nakomelingen blijken dezelfde eigenschappen te bevatten. VialActia hoopt dat de stieren die Marge voortbrengt, dezelfde genen herbergen. De wetenschappers moeten nog wel bepalen welke genen zorgen voor Marge's unieke melk.

De samenstelling van haar melk zorgt er ook voor dat de daarvan gemaakt boter direct smeerbaar is als deze uit de koelkast wordt gehaald. ViaLactia denkt de eerste kuddes die speciaal voor deze boterproductie worden gehouden, in 2011 in Nieuw-Zeeland rondlopen.

De wetenschappers publiceren komende week hun bevindingen in het tijdschrift Chemistry * Industry.

15:28 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: melk, mager, koe, nieuw-zeeland, marge |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.