05-06-07

Natuur en Bos zet bedreigde wilde hamsters uit in Vlaanderen

Het Agentschap voor Natuur en Bos zal in de loop van de volgende weken 60 wilde hamsters bijplaatsen bij twee populaties in Vlaams-Brabant en Limburg. Dat meldt de organisatie van de Vlaamse overheid. Het loslaten van de hamsters is noodzakelijk om te voorkomen dat de wilde hamster uitsterft in Vlaanderen.

Inventarisaties eind jaren negentig en begin deze eeuw toonden aan dat het niet goed gaat met de Vlaamse hamsterpopulaties. De Europese hamster is in bijna heel West-Europa met uitsterven bedreigd. Uit genetisch onderzoek is gebleken dat de nog aanwezige dieren enorm te lijden hebben onder inteelt, waardoor ze op termijn tot uitsterven zijn gedoemd. Daarom werden enkele jaren geleden een paar mannelijke hamsters in Vlaanderen gevangen om deel te nemen aan een kweekprogramma in Nederland.

Het Agentschap voor Natuur en Bos werkte al een aantal beheersmaatregelen uit om akkers hamstervriendelijk te maken. Sinds 2006 kwam er 32 hectare in hamstervriendelijk beheer voor minimaal zes opeenvolgende jaren. Dit beheer, een teeltwisselsysteem, zorgt ervoor dat de hamster het hele jaar door voedsel kan verzamelen en voldoende beschutting heeft tegen roofdieren. Daarnaast kunnen landbouwers bij de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een hamsterbeheersovereenkomst afsluiten om het aantal hamstervriendelijke akkers te verhogen.

De commentaren zijn gesloten.