13-06-07

Walvis zwom 117 jaar rond met harpoen in lijf

Een walvis heeft meer dan een eeuw met een ontplofte harpoen in zijn lijf rondgezwommen. Na 117 jaar ontsnapte het dier niet meer aan de jagers. In 1890 overleefde het dier nog een walvisjacht bij Alaska, maar deze keer was het wel prijs. Bij het versnijden van het dier werden tussen alle vetlagen een meer dan een eeuw oude harpoen gevonden.

De 50 ton zware Groenlandse walvis werd deze week voor de kust van Alaska gevangen. De jagers vonden diep in het vet verscholen een tien centimeter lang deel van een harpoen. Volgens het New Bedford Whaling Museum gaat het om een metalen cylinder die gevuld met explosieven rond 1890 in de walvis werd geschoten. De lading was ontploft, maar verwondde het beest dus niet dodelijk.

De punt stak nu rond de nek en het schouderblad. De walvisdeskundigen menen dat het beest meer dan een eeuw pijn gevoeld moet hebben.

Geschat wordt dat deze 50 ton zware walvis rond de 130 jaar oud moet zijn geweest. De leeftijd is af te leiden aan de vertroebeling van de ooglens, zo meldt Fox News. Walvissen kunnen in theorie wel 200 jaar oud worden.

Volgens internationale verdragen mogen tien dorpen uit Alaska de komende vijf jaar 255 walvissen schieten. Er zijn er nog 8.500.

17:55 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: walvis, harpoen, jacht, alaska |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.