27-06-07

Piepklein nijlpaardje geboren in Parijse dierentuin

nijlpaardAldo ziet eruit als een nijlpaard en eet en slaapt ook als een nijlpaard, maar hij is met zijn 53 centimeter slechts zo groot als een mensenbaby. Aldo, die deze maand in de dierentuin van Bois de Vincennes in Parijs ter wereld kwam, is namelijk een zeldzaam dwergnijlpaard.

In de natuur leven er nog maar zo’n drieduizend exemplaren van deze diersoort, in de West-Afrikaanse landen Sierra Leone, Guinee en Liberia. Het bijzondere aan dwergnijlpaarden is dat ze, in tegenstelling tot hun grote neven en nichten, solitair leven en alleen in de paartijd gezelschap zoeken.

De dierentuin was blij dat Aldo gezond was en een jongetje. Een fokprogramma met de diersoort heeft namelijk sinds het begin van de jaren ’90 slechts 46 mannetjes ten opzichte van 66 wijfjes opgeleverd. Vanaf woensdagmiddag kan het publiek Aldo in zijn verblijf komen bewonderen.

 

Bron: Het Nieuwsblad

16:45 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: nijlpaard, parijs, frankrijk, geboorte |  Facebook |

24-06-07

Massale sterfte dreigt voor zeehonden in Noord- en Oostzee

De zeehonden in de Noord- en Oostzee dreigen voor de derde keer in twee decennia te worden getroffen door massale sterfte. Hetzelfde virus als in 1988 en 2002 is de gevreesde boosdoener. Dat meldden Deense wetenschappers. Op stranden van het Deense eiland Anholt in het Kattegat tussen Oost- en Noordzee spoelden de afgelopen dagen de kadavers van 48 jonge dieren aan.

Antistoffen
Tijdens de eerste epidemie in 1988 van de zogenoemde robbenpest stierf 60 procent van de zeehonden, bij de tweede golf veertien jaar later ging 30 procent dood. De populatie herstelde zich steeds vrij snel. Wetenschappers hopen dat oudere dieren nog voldoende antistoffen van de laatste epidemie in hun lichaam hebben.
 

20:50 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zeehond, sterfte, het laatste nieuws, noordzee, oostzee, virus |  Facebook |

23-06-07

Exotische dieren erg makkelijk verkrijgbaar

2110351316In ons land gelden strenge regels voor het houden en verkopen van wilde dieren. Toch blijkt het nog erg makkelijk om allerlei dieren en producten van dieren te kopen. Terzake had geen enkel probleem om zelfs aan een berberaapje te geraken.

Exotische dieren zoals apen of beren mag je in België niet zomaar bezitten of verkopen.

Toch is het erg makkelijk om een exotisch dier te kopen.
 
 Vooral op het internet vind je probleemloos dieren die wettelijk niet verhandeld mogen worden, zoals een wasbeer, een wurgslang of een aap.

Ook verboden dierenproducten als ivoor, krokodilleleer of luipaardbont vinden vlot gegadigden.

Onze collega's van Terzake probeerden het en vonden zelfs een advertentie voor een zeldzame berberaap.

In het Natuurhulpcentrum van Opglabeek zitten intussen al zeven berberapen.

De dieren, die in ons land niet gehouden mogen worden, worden vaak in beslag genomen en belanden dan in het centrum.

"Het probleem is dat we niet zo snel kooien bijgebouwd krijgen als dat er dieren toestromen", zegt Sil Janssen van het centrum.

Ook op Zaventem worden elk jaar tientallen dieren in beslag genomen. Steeds vaker worden die besteld via het internet, zeggen de douaniers.
 
Bron: Vrt

09:51 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belgie, verkoop, wilde dieren, vrt, ter zake, berberaap |  Facebook |

Paard gearresteerd wegens autodiefstal

Een paard werd gearresteerd door de politie vanwege de diefstal van een auto in de township Soweto in Zuid-Afrika. "Wij hebben een paard en twee verdachten aangehouden vanwege het in bezit hebben van een vermoedelijk gestolen auto" aldus de politiewoordvoerster Captain Lindiwe Mbatha. Politieagenten op patrouille in het township hebben een paard en wagen aangehouden waarin zich het kaalgestripte casco van een gloednieuwe auto - een Corolla Conquest - bevond, waarvan de verdenking bestaat dat deze gestolen is. Het wagentje werd getrokken door een paard en de twee verdachten zaten erop. Zij werden opgesloten op verdenking van het in bezit hebben van een gestolen voertuig en zullen binnen 48 uur voor de rechter verschijnen, aldus Captain Mbatha. Zij vertelde dat de wet niet toeliet dat het paard en zijn gestolen lading op straat werd achtergelaten, terwijl de verdachten in hechtenis werden genomen. Ook het dier moest worden ingerekend met zijn lading en de verdachten. Wij konden het paard niet op straat achterlaten omdat het een vermoedelijk gestolen auto transporteerde. Het paard werd later vrijgelaten en overgedragen aan een dierenrechten-organisatie in Johannesburg, maar de twee verdachten blijven achter slot en grendel en zullen binnenkort voor de rechtbank verschijnen

09:12 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: paard, diefstal, auto, soweto, zuid-afrika |  Facebook |

21-06-07

Orang-oetans Antwerpse zoo in internationaal kweekprogramma

decoration

De orang-oetans Tuan en Astrid verlaten binnenkort de zoo van Antwerpen om deel te nemen aan een internationaal kweekprogramma.

De 29-jarige Tuan gaat naar de Chester zoo in Engeland, de vijf jaar jongere Astrid vertrekt richting de zoo van het Duitse Osnabrück. Ook de chimpansees mogen zich wellicht opmaken voor deelname aan een internationaal kweekprogramma.

Orang-oetans zijn ernstig bedreigd omdat de natuur in Zuid-Oost-Azië het zwaar te verduren heeft. In dierentuinen over heel de wereld maken ze dan ook deel uit van een internationaal kweekprogramma. In de Chester zoo zijn ze gestart met een uniek project. Daar krijgen de orang-oetans het grootste verblijf in Europa dat volledig ingericht wordt als een Indonesisch regenwoud.

Voor de chimpansees komt er binnenkort meer duidelijkheid over hun deelname aan een kweekprogramma.

13-06-07

België zet dynamiet in tegen vernietigende kikker

In België zijn ze de brulkikker zo zat, dat ze van plan zijn om dynamiet te gebruiken tegen de Amerikaanse brulkikker, omdat het beest alles opvreet. "Er moet snel en nogal hard opgetreden worden tegen de Amerikaanse brulkikker of hij verovert heel Vlaanderen", zegt professor Alain de Vocht.

De kikker heeft de Vallei van de Grote Nete, tussen Westerlo en Balen al helemaal ingenomen. "En op die plekken leeft niks meer, doordat het monster alles opvreet. We zullen radicaal moeten zijn. Zelfs dynamiet behoort tot de mogelijkheden", aldus de Professor. Duizenden 1½ kilo wegende brulkikkers hebben in de grotere vijvers alle andere kikkers, salamanders, padden en zelfs vogels opgegeten.

"De toestand is nogal zorgwekkend omdat de brulkikker een enorme vreetzak is. Nakomelingen moeten nieuwe plekken zoeken om te overleven. Zonder maatregelen heeft de kikker binnen tien jaar heel Vlaanderen veroverd". De Belgen zien het niet zitten om de kikkers te vangen, omdat dat onbegonnen werk is. De Belgen gaan hierdoor over naar meer radicale maatregelen. Ook wordt er onderzocht of in drukke gebieden dynamiet een oplossing is.

18:46 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belgie, dynamiet, brulkikker |  Facebook |

Walvis zwom 117 jaar rond met harpoen in lijf

Een walvis heeft meer dan een eeuw met een ontplofte harpoen in zijn lijf rondgezwommen. Na 117 jaar ontsnapte het dier niet meer aan de jagers. In 1890 overleefde het dier nog een walvisjacht bij Alaska, maar deze keer was het wel prijs. Bij het versnijden van het dier werden tussen alle vetlagen een meer dan een eeuw oude harpoen gevonden.

De 50 ton zware Groenlandse walvis werd deze week voor de kust van Alaska gevangen. De jagers vonden diep in het vet verscholen een tien centimeter lang deel van een harpoen. Volgens het New Bedford Whaling Museum gaat het om een metalen cylinder die gevuld met explosieven rond 1890 in de walvis werd geschoten. De lading was ontploft, maar verwondde het beest dus niet dodelijk.

De punt stak nu rond de nek en het schouderblad. De walvisdeskundigen menen dat het beest meer dan een eeuw pijn gevoeld moet hebben.

Geschat wordt dat deze 50 ton zware walvis rond de 130 jaar oud moet zijn geweest. De leeftijd is af te leiden aan de vertroebeling van de ooglens, zo meldt Fox News. Walvissen kunnen in theorie wel 200 jaar oud worden.

Volgens internationale verdragen mogen tien dorpen uit Alaska de komende vijf jaar 255 walvissen schieten. Er zijn er nog 8.500.

17:55 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: walvis, harpoen, jacht, alaska |  Facebook |