11-09-07

Trekvogel vliegt 11.500 km non-stop van Alaska naar Nieuw-Zeeland

trekvogelMet een non-stop-vlucht van 11.500 kilometer heeft een trekvogel indruk gemaakt op wetenschappers in Nieuw-Zeeland. De grutto met de naam 'E7' landde na haar lange reis van Alaska over de Stille Oceaan afgelopen vrijdag veilig in Nieuw-Zeeland, aldus de New Zealand Herald. Vorsers hadden het vogelwijfje in februari uitgerust met een minizender, die via de satelliet gegevens over de vluchtroute doorspeelde.


Volgens Phil Battley van de Massey Universiteit vloog de weidevogel eerst van Nieuw-Zeeland rond de 10.000 kilometer naar China, waar ze zich vijf weken ophield, vooraleer ze voor het broeden 7.300 kilometer verder vloog naar Alaska.

Eind augustus begon 'E7' aan de terugweg zonder op Hawaii of de Fiji-eilanden een tussenstop te maken. "Ze had eerst de kust van Alaska kunnen volgen en de overtocht van de Stille Oceaan 500 kilometer zuidelijker kunnen aanvatten, maar dat deed ze niet", zei Battley. "Dat toont aan dat een dergelijke lange vlucht voor haar geen probleem is". E7 is daarmee -zover bekend - recordhouder langeafstand bij de trekvogels.

 

Bron: De Morgen 

13:22 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: grutto, trekvogel, vlucht, nieuw-zeeland, alaska |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.