10-10-07

Walvissen dankzij zender te volgen op internet

Walvis_racet_mee_96207cTwintig bultruggen zijn op hun trektocht van de Stille Oceaan naar de Zuidelijke Poolzee rond Antarctica via internet te volgen. Greenpeace en het Centrum voor Walvisonderzoek hebben de walvissen uitgerust met een zender, die in contact staat met een satelliet. De route is te volgen via www.greenpeace.org/greatwhaletrail.

De zender geeft informatie over hun gedrag en over de route die ze kiezen van hun paaigebied naar hun foerageergebied. Slechts één keer eerder is het gelukt om een bultrug op deze reis te volgen.

De locaties van de walvissen worden met vertraging op internet gezet, om walvisjagers niet te helpen. Tijdens hun tocht staan de walvissen bloot aan de bedreiging van de Japanse walvisvloot, die van plan is sinds jaren ook weer op bultruggen te gaan jagen.

De bultruggen zijn hun reis gestart in Nieuw-Caledonië en op de Cookeilanden in de Stille Oceaan. De walvissen uit Nieuw-Caledonië, een populatie die uit een paar honderd dieren bestaat, keren ieder jaar terug naar dezelfde eilandengroep om uit te rusten, te baren en te zogen.

Dat is erg weinig voor het voortbestaan van een populatie. Een kleine terugval in aantal kan hun ondergang zijn. Als de bultruggen bij Antarctica in het vaarwater van de Japanse walvisjagers komen, is dat waarschijnlijk de genadeslag voor deze groep, meent Greenpeace.

Walvissen zijn uitermate kwetsbaar. Naast de jacht staan ze bloot aan bedreigingen als vervuiling, klimaatverandering en sonar. Greenpeace wil dat Japan de jacht in de Zuidelijke Oceaan definitief afblaast.

Daarnaast moet er volgens de milieuorganisatie een netwerk van zeereservaten komen, waarin walvissen de kans krijgen zich te herstellen. In deze reservaten zouden geen schadelijke activiteiten mogen plaatsvinden zoals visserij, zandwinning of olie- en gasboringen.

De commentaren zijn gesloten.