15-10-07

Gent verbiedt dieren op de kermis

Loterij Pony Zorba 1200x900De stad Gent verbiedt voortaan het gebruik van dieren op kermissen. In het nieuwe reglement op kermisactiviteiten staat dat dieren niet thuishoren in de lawaaierige en rokerige wereld van de kermissen.

door cathy galle Het stadsbestuur wil wel rekening houden met de menselijke kant van de zaak. Op de Gentse kermissen is slechts één uitbater van ponymolens actief. Die verliest nu in één klap zijn broodwinning. Rondjes draaien op de rug van een pony op de Gentse Halfvastenfoor of de Gentse Feesten.

Het is een traditie die al decennia lang heel wat kinderen de mogelijkheid heeft gegeven om ooit eens op een paard te zitten. Maar in navolging van Bredene en de stad Antwerpen verbiedt nu ook Gent dieren op kermissen. Het stadsbestuur gaat daarmee in op een voorstel van Groen!-gemeenteraadslid Filip Watteeuw.

"Iedereen kent wel het pijnlijke beeld van pony's die urenlang saaie rondjes draaien", stelt Watteeuw. "Kermissen staan ver af van de natuurlijk omgeving van de dieren. Onder meer lawaai, rook en de attracties zelf zorgen ervoor dat het welzijn van de dieren onbestaande is. Bovendien hebben kermissen dergelijke attracties niet nodig."

Groot gelijk, vond ook schepen van Markten en Foren Mathias De Clercq (Open Vld), die liet weten dat het voorstel van oppositielid Watteeuw de steun krijgt van de meerderheidspartijen. "Voor ons is het een principiële kwestie", zegt De Clercq.

"Die dieren kiezen er niet voor om rondjes te lopen. Pony's moeten in hun natuurlijke omgeving opgroeien. Wij willen het dierenleed zoveel mogelijk verminderen." Als de gemeenteraad op 22 oktober het nieuwe reglement goedkeurt, verdwijnt de ponymolen voorgoed van de Gentse kermissen. De enige Gentse foorkramer die nog levende dieren, namelijk pony's, heeft, zit dan ook in zak en as.

Patrick De Maeyer schuimt al jaren de foren en kermissen in de Gentse deelgemeenten en de binnenstad af met zijn negen dieren. Volgens hem is er geen sprake van dierenleed. "Mijn dieren worden goed verzorgd en staan minstens zes maanden per jaar in een grote wei te grazen. Op deze manier neemt men mij in één klap mijn broodwinning af."

Schepen De Clercq liet weten begrip te hebben voor de problemen van de uitbater, maar zegt bij zijn standpunt te blijven. De stad Gent wil wel bekijken hoe ze de ponyeigenaar kan helpen.

 

Bron: De Morgen 

10:36 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belgie, gent, verbod, dieren, kermis |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.