25-10-07

Papegaai redt vader en zoon uit brand met alarmgeluid

flipPeanut, een luidruchtige amazonepapegaai die graag geluiden imiteert, heeft vorige week in de Amerikaanse staat Indiana zijn 33-jarige eigenaar en diens 9-jarige zoon het leven gered.

Vader en zoon waren vrijdagavond bij een film op de bank in slaap gevallen, toen er in het huis brand uitbrak. Zij werden vervolgens rond drie uur in de ochtend gewekt door een krijsende papegaai, die het geluid van het brandalarm nabootste.

Hoewel het brandalarm was afgegaan, was het Peanuts gekrijs waar de twee slapers van wakker schrokken. "Hij krijste werkelijk dat het een lust was", zei de eigenaar, die overigens nog wel kans had gezien om ook Peanut uit het brandende huis te redden.

 

Bron: Gazet Van Antwerpen 

21:57 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: papegaai, usa, brand, alarm, peanut, indiana |  Facebook |

16-10-07

Varkentje drinkt thee uit kopje

Tetley is een gemanierde big.

Een biggetje drinkt thee uit een kopje. Tetley is amper groter dan het kopje zelf maar het beestje is wel de vedette geworden van de boerderij, Pennywell Farm in het Engelse Devon.

Tetley is de kleinste big van acht die moeder Poppy Two Socks op de wereld zette. "Tetley is de ster van onze boerderij",zegt landbouwer Chris Murray. Het kleine varken is amper 7,5 centimeter groot en 12,5 centimeter lang. Deze soort varkens wordt trouwens niet groter dan een cocker spaniel, meldt Ananova.

 

Bron: Het Laatste Nieuws 

20:29 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: tetley, thee, big, varken, pennywell farm, devon, engeland, chris murray |  Facebook |

Beren vallen aan in Zweden en Roemeniƫ

Ongeveer 440 kilometer ten noorden van Stockholm heeft een bruine beer Zweedse elandjagers aangevallen.

Radiozender SR meldde maandag dat beide mannen de aanval van het roofdier zelfs nog gefilmd hebben met een gsm, vooraleer ze met hun verwondingen naar hun auto vluchtten. Ze werden met een helikopter naar een ziekenhuis overgebracht.

In de Roemeense zuidelijke Karpaten viel een bruine beer een man aan die paddestoelen aan het zoeken was. De 55-jarige man werd zwaar gewond, verkeert niet in levensgevaar, maar zal wel blijvende letsels overhouden aan het avontuur, aldus het persagentschap Mediafax.

Pas vorige week had een andere bruine beer een 61-jarige elandenjager in de buurt van de Zweeds-Noorse grens gedood. In de buurt van de Finse plaats Kortesjärvi schoten twee elandenjagers in het weekeinde een bruine beer dood, toen die hen naar hun eigen zeggen aanviel. De bij de aanvallen in Zweden betrokken beren werden door een groot aantal jagers opgejaagd en doodgeschoten.

In Zweden is het berenbestand het afgelopen jaar gegroeid tot circa 2.500 dieren. In Roemenië leven nog een 5.000-tal beren in het wild. Steeds opnieuw vallen ze mensen aan. Alleen al deze zomer kwamen in Roemenië na aanvallen van beren twee mensen om het leven.

 

Bron: Gazet Van Antwerpen 

18:24 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanval, beer, zweden, roemenie, stockholm, karpaten |  Facebook |

15-10-07

Sealife zet dinsdag gewone zeehonden uit aan de kust in Heist

zeeleeuwemmen_443743bVerzorgers van het Sea Life Centre in Blankenberge zetten dinsdag voor het eerst gewone zeehonden uit aan de kust. Het gaat om vijf dieren die in juli en augustus werden binnengebracht omdat ze uitgeput of ziek waren. De vijf krijgen om 13.30 uur hun vrijheid terug in het strandreservaat de Baai van Heist.

De zeehonden zijn na verzorging terug op krachten. Ze waren destijds ondervoed en hadden last van longontsteking of parasieten. De dieren wegen nu opnieuw 35 kilogram. Tot voor kort werden gewone zeehonden uitgezet in de Westerschelde nabij Perkpolder in Nederland. Uit onderzoek van Nederlandse wetenschappers blijkt dat zeehonden in korte tijd grote afstanden afleggen. Ze hebben daarvoor zeehonden uitgerust met zenders. Er zijn gevallen gekend van zeehonden die in enkele dagen van de Waddeneilanden naar Calais zwommen. Daarom is besloten om met de dieren uit Blankenberge niet langer naar Perkpolder te gaan. De Baai van Heist is een 14 hectare groot strandreservaat op de grens van Knokke-Heist en Zeebrugge. Ook de vijf zeehonden die nu nog in Sea Life Centre in Blankenberge recupereren, worden in het najaar vermoedelijk in de Baai van Heist vrijgelaten.

 

Bron: Het Nieuwsblad

23:17 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sealife, zeehond, blankenberge, belgie, heist, baai, kust |  Facebook |

Gent verbiedt dieren op de kermis

Loterij Pony Zorba 1200x900De stad Gent verbiedt voortaan het gebruik van dieren op kermissen. In het nieuwe reglement op kermisactiviteiten staat dat dieren niet thuishoren in de lawaaierige en rokerige wereld van de kermissen.

door cathy galle Het stadsbestuur wil wel rekening houden met de menselijke kant van de zaak. Op de Gentse kermissen is slechts één uitbater van ponymolens actief. Die verliest nu in één klap zijn broodwinning. Rondjes draaien op de rug van een pony op de Gentse Halfvastenfoor of de Gentse Feesten.

Het is een traditie die al decennia lang heel wat kinderen de mogelijkheid heeft gegeven om ooit eens op een paard te zitten. Maar in navolging van Bredene en de stad Antwerpen verbiedt nu ook Gent dieren op kermissen. Het stadsbestuur gaat daarmee in op een voorstel van Groen!-gemeenteraadslid Filip Watteeuw.

"Iedereen kent wel het pijnlijke beeld van pony's die urenlang saaie rondjes draaien", stelt Watteeuw. "Kermissen staan ver af van de natuurlijk omgeving van de dieren. Onder meer lawaai, rook en de attracties zelf zorgen ervoor dat het welzijn van de dieren onbestaande is. Bovendien hebben kermissen dergelijke attracties niet nodig."

Groot gelijk, vond ook schepen van Markten en Foren Mathias De Clercq (Open Vld), die liet weten dat het voorstel van oppositielid Watteeuw de steun krijgt van de meerderheidspartijen. "Voor ons is het een principiële kwestie", zegt De Clercq.

"Die dieren kiezen er niet voor om rondjes te lopen. Pony's moeten in hun natuurlijke omgeving opgroeien. Wij willen het dierenleed zoveel mogelijk verminderen." Als de gemeenteraad op 22 oktober het nieuwe reglement goedkeurt, verdwijnt de ponymolen voorgoed van de Gentse kermissen. De enige Gentse foorkramer die nog levende dieren, namelijk pony's, heeft, zit dan ook in zak en as.

Patrick De Maeyer schuimt al jaren de foren en kermissen in de Gentse deelgemeenten en de binnenstad af met zijn negen dieren. Volgens hem is er geen sprake van dierenleed. "Mijn dieren worden goed verzorgd en staan minstens zes maanden per jaar in een grote wei te grazen. Op deze manier neemt men mij in één klap mijn broodwinning af."

Schepen De Clercq liet weten begrip te hebben voor de problemen van de uitbater, maar zegt bij zijn standpunt te blijven. De stad Gent wil wel bekijken hoe ze de ponyeigenaar kan helpen.

 

Bron: De Morgen 

10:36 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belgie, gent, verbod, dieren, kermis |  Facebook |

13-10-07

Wilde olifanten zetten Indiaas eiland op stelten

olifantEen kudde van zo’n honderd wilde olifanten zet de boel op stelten op een eiland in een rivier in het noordoosten van India. Ze trappen huizen kapot, doen zich tegoed aan suikerriet en zaaien paniek onder de bevolking. De eilandbewoners proberen de olifanten met vuren en vuurwerk weg te jagen. Er wonen ongeveer 150.000 mensen op Majuli, een eiland in de rivier de Brahmaputra ten oosten van Gauhati in de deelstaat Assam. De problemen met de olifanten, die vermoedelijk vanuit de heuvels van de naburige deelstaat Arrunachal Pradesh naar Majuli zijn gezwommen, begonnen bijna een week geleden.

Op zoek naar hun ronddolende jongen komen ze dorpen binnen en vertrappen ze huizen, zei de plaatselijke bestuurder, L.S. Changsan. Zo’n vijftig families hebben hun toevlucht gezocht in een school die als vluchtelingencentrum in gebruik is genomen. Changsan zei dat de bewoners hulp krijgen van medewerkers van de bosbouwdienst, maar dat het niet meevalt de olifanten te verjagen.

India heeft met tien- tot vijftienduizend olifanten de grootste olifantpopulatie van Azië en daarvan leven er bijna vijfduizend in Assam. Door snelle inkrimping van hun leefgebied - satellietbeelden tonen aan dat er in de periode 1996-2000 in Assam 280.000 hectare bos is verdwenen - loopt de populatie snel terug en vertonen de olifanten zich steeds vaker in bewoonde gebieden. In 2001 werden in het noorden van Assam negentien olifanten die gewassen hadden opgegeten en hutten vernield, door dorpelingen vergiftigd.

21:15 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kudde, olifant, eiland, india, bragmaputra, majuli, gauhati, assam |  Facebook |

Uitgestorven gewaande tijger gespot in China

De zeldzame Zuid-Chinese tijger was al twintig jaar niet meer waargenomen in het wild, maar hij blijkt toch nog niet te zijn uitgestorven. Chinese nieuwsmedia meldden dat een boer in het noordwesten van China een Zuid-Chinese tijger in de bergen is tegengekomen en een foto van het dier heeft gemaakt. Deskundigen hebben de op 3 oktober gemaakte foto bestudeerd en bevestigen dat het om een Zuid-Chinese tijger gaat.

De Zuid-Chinese tijger is een van de kleinste tijgers en de enige die in China thuishoort. Begin jaren '50 leefden er in China nog zo'n vierduizend exemplaren, maar tengevolge van de snelle economische opkomst van China zijn die snel verdwenen. In dierentuinen in China leven 68 Zuid-Chinese tijgers.

20:11 Gepost door dierenactua in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tijger, uitgestorven, gezien, china, zeldzaam |  Facebook |